Belgocontrol wordt Skeyes

Belgocontrol verandert van naam en wordt ‘Skeyes’. Belgocontrol is verantwoordelijk voor de veiligheid en begeleiding van het luchtverkeer in ons land. Het viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Voor Drone-piloten is Skeyes een onmisbare bron voor informatie.

Meer info vindt u op deze link : https://www.skeyes.be/nl/

Belgocontrol en DGLV lanceren digitale platform droneguide.be

Belgocontrol en het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) lanceren droneguide.be. Dat digitale platform moet dronegebruikers in België ondersteunen om veiliger te vliegen. Zowel professionelen als particulieren zullen er informatie vinden over het gebruik van drones, alsook een interactieve kaart van het luchtruim. Tegen de zomer zal er ook een mobiele applicatie beschikbaar zijn in het droneguide-aanbod. (Bron : DGLV & Belgocontrol)

DGLV – Theorie-examen “Algemene Luchtvaartkennis” RPAS 22 maart 2017

Theorie-examen “Algemene Luchtvaartkennis”
Op woensdag 22 maart 2017 organiseert het DGLV een theoretisch examen RPAS.
Met dit examen test het DGLV de kennis van de volgende vakken:
– Luchtvaartregelgeving en ATC-procedures
– Menselijke prestaties en beperkingen
– Meteorologie
– Communicatie

Praktische schikkingen vindt u hier

Eerste lichting drone piloten slaagt in theoretisch examen

Op 30 april organiseerde de FOD Mobiliteit en Vervoer het eerste theoretisch examen voor toekomstige drone piloten. 376 kandidaten schreven zich in en 282 onder hen hebben het examen ook effectief afgelegd. Iets meer dan de helft van de kandidaten (146 personen) slaagde voor deze test. Hun resultaat blijft 12 maanden geldig. De geslaagden kunnen nu een medische test ondergaan bij een erkende arts of medisch centrum om een medisch certificaat te bekomen. Eens ze dit certificaat hebben, kunnen de kandidaten hun praktisch examen afleggen bij een examinator die erkend is door het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Het praktisch examen gaat over:

– Technologische aspecten van de verschillende types drones
– Aerodynamica
– Navigatie en instrumentatie
– Privacy wetgeving
– Vluchtervaring met een drone via een testvlucht

De inschrijvingen voor het praktische examen bij de erkende examinatoren kunnen gebeuren vanaf 30 mei. Wie geslaagd is kan een aanvraag voor een bewijs van bevoegdheid indienen bij het DGLV. Dit bewijs van bevoegdheid voor drone piloten is enkel vereist voor vluchten overeenkomstig categorie 1.

Kandidaten die niet de kans hebben gehad om deel te nemen aan dit eerste examen, kunnen deelnemen aan het volgende examen op 1 juli 2016.